Akran Zorbalığı Semineri

Akran Zorbalığı Semineri

11.01.2023 tarihinde Klinik Psikolog Esra COŞKUN tarafından okulumuz 5. Ve 6. Sınıf öğencilerine yönelik "Akran Zorbalığı" semineri yapılmıştır. Seminerde zorbalığın türleri ve zorbalıktan korunma yöntemleri anlatılmıştır.

13.01.2023 349

Seminer kapsamında öğrencilerimize akran zorbalığının değişik şekilleri üzerinde durularak zorbalığın sadece fiziksel olmadığı, sözel zorbalık, sosyal zorbalık siber zorbalık gibi değişik zorbalık şekilleriyle karşı karşıya kalınabileceği ve bu gibi durumlarla karşılaşılması durumunda nelerin yapılabileceği konusunda bilgiler verildi. 

 

Günümüz şartlarında fazlasıyla yaygın olan Siber Zorbalık durumunda nelere dikkat edilmelidir?

Covid-19 süreciyle beraber dijital medya kullanımının adeta bir zorunluluk haline gelmesi karşılaşılabilecek tehlikelere karşı bilinçlenmenin önemini artırmıştır. Bu sebeple siber zorbalığa uğrayan öğrencilerin ve ebeveynlerinin akran zorbalığı durumunda ne yapılacağını bilmeleri ve çocuğun/gencin etrafında konuyla ilgili destek alabileceği yetişkinlerin olduğunu hissetmesi büyük önem taşır.

Zorbalığın sosyal medya platformları üzerinden gerçekleşmesi durumunda zorbalık davranışı sergileyen kişinin engellenmesi, ilgili paylaşım sitesine ekran görüntüleri ile rapor edilmesi, aynı okula giden öğrenciler arasında ise okul yönetimine ekran görüntüleri ile bilgi verilmesi ve hukuksal süreç başlatılarak suç duyurusunda bulunulması şeklinde müdahale edilebilir. Bunun yanı sıra ebeveynlerin çocuk için ulaşılabilir olması, çocuklarını siber zorbalık konusunda bilgilendirmeleri, çocuğun onlardan destek alabileceğini bilmesi ve hissetmesi koruyucu ve önleyici anlamda önem taşımaktadır. Bu çerçevede;

 

  • Sosyal medya hesap şifrelerini kimseyle paylaşmaması,
  • Zorbalık yapan kişinin engellenmesi,
  • Zorbalığa karşılık vermemesi,
  • Durumu ebeveynine ya da güvendiği bir yetişkine söylemesi,
  • Olan her şeyi kanıt olması açısından kaydetmesi ve saklaması,
  • Sosyal medya sitelerinin topluluk kurallarının işletilerek şikayet edilmesi,
  • Acımasız içerikleri kabul etmemesi,
  • Rahatsız olduğu hiçbir şeyi paylaşmaması yönünde çocuğu bilgilendirmek önemlidir.

 

 

13-01-202313-01-202313-01-202313-01-202313-01-202313-01-2023