Gebze'mi Tanıyorum.

Gebze'mi Tanıyorum.

26.04.2023 168

          Gebze Belediyesi'nin organizasyonuyla gerçekleştirilen "Gebze'yi Geziyorum, Kentimi Seviyorum" projesi kapsamında Gebze'mizin tarihi mekanlarını gezdik.  Tarihi mekanlar hakkında öğrencilerimiz ayrıntılı bilgi sahibi oldular. Çoban Mustafa Paşa Camii, Tarihi Su Dolabı gezdiğimiz mekanlardandı. Gezi sonunda Gebze Belediyesi'ne ait Atlı binicilik Merkezi'nde öğrencilerimiz biniciliği de tecrübe etme imkanı elde etti. Gezide öğrencilerimize eşlik eden müdür yardımcısı Murat Gürsoy'a  güzel etkili ve eğlenceli bir etkinlik için Gebze Belediyesi'ne ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.

 

 

Su Dolabı / Gebze - Kocaeli

Gebze´nin merkez kesiminde yazı alanı içerisindedir. Kanuni Sultan Süleyman devrinde 16'ncı yüzyılda Çoban Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan´ın baş halifesi Hüsam Kalfa´ya inşa ettirilmiştir. Bostan Dolabı kare planlı bir zemin üzerindedir. Duvarları yüksekçedir ve üzerini örten çatı piramit şeklindedir. Genellikle Çoban Mustafa Paşa Cami´nin ve Gebze kentinin su ihtiyacını temin etmek amacıyla yaptırılan Bostan Dolabı 12 kuyudan oluşuyor ve beygirlerle döndürülüyordu.

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi - Kocaeli

 

Çoban Mustafa Paşa genç bir çoban iken Sultan Yavuz Selim ile Mısır Seferi’ne katılır ve Piri Mehmet Paşa’nın koruyuculuğuna alınır. Zaman içerisinde çeşitli mevkilere yükselir. Sırası ile Kapıcıbaşı ve Rumeli Beylerbeyi olur.  Daha sonra Yavuz Sultan Selim’ in kızıyla  evlenir. Kanuni Sultan Süleyman zamanında vezirlik görevini yürütür. İstanbul’da 1529 yılında vefat eder.   Çoban Mustafa Paşa Külliyesi kapısının üzerindeki Arapça kitabeye göre 1523/4 (H. 930) yılında yaptırılmıştır.  

 

26-04-202326-04-202326-04-202326-04-202326-04-2023

Kaynak: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kocaeli/gezilecekyer/cobanmustafapasakulluyesigebze